22 december 2017

Maak kennis met parametrisch ontwerpen

Hoe kunnen we de energietransitie versnellen? Lage temperatuur warmtenetten zijn een goede kanshebber. Het 'vijfde generatie warmtenet' wordt gevoed door meerdere kleine, lage temperatuur, warmtebronnen in plaats van één grote, hoge temperatuur, warmtebron, zoals bij de huidige warmtenetten het geval is. Deze vijfde generatie warmtenetten zijn in Nederland nog nauwelijks te vinden en vormen daarom de basis voor het onderzoeksproject ‘Optimalisering Lokale Energie infrastructuur voor laagwaardige en duurzame energietoepassing door middel van Clusterbenadering (OLEC)’. Maar wat houdt dit onderzoeksproject precies in?

Draaiboek
Normaal gesproken duurt het vele jaren voordat een warmtenet in gebruik genomen kan worden. Het OLEC-onderzoek, uitgevoerd door Huygen installatie adviseurs, ABT, LievenseCSO, TNO, ESCOplan en de Haas advies, toont aan dat de doorlooptijd van idee tot ingebruikname met jaren verminderd kan worden. Dit is mogelijk door de sporen ‘organisatie’, ‘techniek’ en ‘economie’ gelijktijdig te ontwikkelen vanaf de initiatieffase. Hiervoor is een draaiboek ontwikkeld met praktische instrumenten en speciale modellen. Hiermee zijn de financiële haalbaarheid, de motivatie van stakeholders en de energetische situatie in het beoogde gebied te analyseren. Het draaiboek is te gebruiken voor projecten op gebiedsniveau of op wijkniveau. Naast het draaiboek is een laagdrempelige snelkeuzegids met standaardoplossingen voor lage temperatuur warmtenetten ontwikkeld, die snel inzicht geeft of een lage temperatuur warmtenet interessant kan zijn voor jouw project.

Van ontwerp tot exploitatie
Het OLEC-onderzoek omvat de ontwerpfase tot de exploitatiefase. Want: wat heb je aan een lage temperatuur warmtenet als dat niet duurzaam geëxploiteerd wordt? Aansluitvoorwaarden en prestatie-indicatoren zijn vastgesteld en er wordt ingegaan op het monitoren van de netten. Dat gebeurt in de toekomst ‘smart’: gebouwen wisselen onderling energie uit, tegen minimale kosten en energieverliezen.

Analyse aansluitvermogens gebouwen Papendal-gebied

Papendal
Bij project Papendal was ABT betrokken bij het ontwerp van een collectieve Warmte Koude Opslag (WKO)-installatie. Op dit collectieve net zijn kantoren, hotels, een congrescentrum en sportvoorzieningen aangesloten. ABT voerde onder andere energetische analyses uit, waarvan de bovenstaande afbeelding een voorbeeld geeft.

Wil je nu meer weten over een lage temperatuur warmtenet voor jouw project? Neem dan contact op. Dan denken wij mee over de financiële, organisatorische en technische haalbaarheid. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht