Wat vind jij het leukste aan tuinieren? Voor mij persoonlijk is dat het nathouden. En blijkbaar ben ik daar – zeker in de zomer – niet de enige in. Zelfs op de bouwplaats zie je regelmatig iemand met een tuinslang in de weer. Je zou dus verwachten dat een vers gestorte monoliete betonvloer goed nat wordt gehouden. Toch gaat het vaak mis bij de nabehandeling – en goed ook!
Uitdrogen toplaag betonvloer
Een vloer is na het storten nog langere tijd ontzettend kwetsbaar. Vaak wordt simpelweg onderschat hoe snel de toplaag van een vloer uitdroogt. Om een idee te geven hoe snel, zeg ik op de bouwplaats vaak: “Gooi eens een emmer water over de stoep en kijk hoe snel deze tien liter verdampt. Zo snel gaat dat ook met het vocht in de toplaag van een verse betonvloer.”
Cement moet reageren met water
Het is algemeen bekend dat water met cement reageert, ook wel hydratatie genoemd. Maar als het water er niet meer is, blijft alleen het cement over. Een stoffende toplaag betekent vaak – maar niet altijd – dat het cement niet heeft kunnen reageren met water. Bij gangbare betonmengsels is dit proces later niet meer op gang te krijgen, ook al beweren impregneermiddelen soms anders*. Het is dus ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat het vocht in het beton blijft. Maar waarom gaat dit zo vaak fout?
Vocht in het beton houden
Het blijkt in de praktijk kostbaar, tijdrovend en arbeidsintensief om een groot oppervlak goed vochtig te houden. Stortfaseringen van 2.500 m2 per dag, 10.000 m2 per week zijn geen uitzondering. Dat gaat dus om het nathouden van 10.000 m2 vloer. En dat twee weken lang! Dat red je niet door een tuinslang te laten slingeren. Maar hoe dan wel?