05 juli 2016

Herbestemming van kennis en kwaliteit

Zo’n moment dat het kwartje rolt. Ik ben tijdens de lunch een beetje aan het sparren met een collega over nieuwe contractvormen en nieuwe manieren van samenwerken. Met open vragen kom je het verst. Dus vraag ik waar behoefte aan is en verwacht de gebruikelijke dingen als: andere lay-out, beter leesbare teksten en betere specificaties.

Het antwoord is verrassend. Hij zegt: “We hebben behoefte aan minder. De opdrachtgever vraagt bijvoorbeeld om een brug en met een aantal randvoorwaarden wordt dat direct op de markt gezet ter verdere uitwerking en realisatie”. En daarna zegt hij: “Jullie zijn slimme contractspecialisten met veel kennis, alleen bestaat de kans dat jullie verouderd en overbodig worden. De opdrachtgever vraagt die kennis niet meer bij jullie maar bij een aannemer, laat die het maar uitzoeken.” En daar zit je dan, met al je kennis en kwaliteiten. 

Afbeelding: Blog Mynko van der Graaf_nieuwe constractvormen en samenwerken_cluster regie

Maar het kwartje rolt verder. Heeft die aannemer dan niets aan onze kennis? Moeten we de kwaliteit en kennis die we traditioneel in een bestek vastleggen misschien herbestemmen? De opdrachtgever verwacht immers nog steeds dezelfde en vaak zelfs hogere kwaliteit van de aannemer. Voorheen werd zo’n brug tot op de laatste schroef ontworpen. Nu wordt verwacht dat de aannemer een brug oplevert die nog beter is dan dat een architect kan verzinnen.
We horen echter van onze bouwmanagers en kwaliteitsinspecteurs dat er steeds vaker zaken tussen wal en schip vallen. Iets is dan niet uitgezocht of uitgedacht. Zo heeft de opdrachtgever een bepaald idee bij schoon beton, maar laat men de aannemer verder specificeren. Die legt de uitwerking bij zijn onderaannemer die een heel ander idee heeft. Of het wegdek en constructieve brugdek voldoen afzonderlijk aan de functionele eis, maar de combinatie laat toch te wensen over. Het risico is voor de aannemer, maar het probleem raakt alle partijen.

Zouden we hier iets in kunnen betekenen? We hebben immers veel kennis verzameld en die zetten we graag in om te zorgen voor een succesvol werk en een tevreden opdrachtgever. Kunnen we dat ook voor een aannemer doen? In combinatie met een goede risicoanalyse en juiste kwaliteitsborging kunnen we aannemers ontzorgen. We kunnen het ontwerp toetsen aan de vraag van zijn opdrachtgever en vervolgens de risico’s en kwaliteitseisen in kaart brengen. Een goede kwaliteitsborging en een eenduidige uitvraag voorkomen vervolgens discussies en kosten.

Dus in plaats van achter te blijven in een veranderende markt, geven we onze ervaring en kennis een nieuwe bestemming. Op die manier verdwijnt deze kennis niet maar blijft ze waardevol en nuttig. 

Reacties (5)

18-07-2016 09:33:51 Uw naam ron reijnders
laat ik nou altijd heebn gedacht dat dit soort bureaus dat al lang deden ...
18-07-2016 13:23:23 Uw naam Jan Luiten
Helemaal mee eens! Zie de flyer op mijn website. http://www.steenloper.com/flyerkleur.pdf
15-08-2016 16:58:13 Uw naam Wilma Visser
Helemaal mee eens, volgens mij blijft wat wij doen zijn waarde houden. Zie ook mijn blog http://www.stabu.org/blog-zeg-ken-jij-de-mosselman/#.V7HXUyiLSaI
24-09-2021 11:55:27 Uw naam phd access
Thanks a great deal for furnishing folks with this kind of extraordinary possiblity to examine recommendations from This page. It’s commonly very pleasing and likewise filled with a great time for me personally and my Workplace acquaintances to look your Web page virtually thrice in one 7 days to begin to see the contemporary things you have got. And in fact, I'm just constantly contented for the good opinions served by you. Specified two points on this page are in truth the perfect I’ve had.
26-09-2021 09:45:04 Uw naam NYC NY Commercial moving companies
You're so exciting! I don’t suppose I’ve actually read through as a result of anything like that ahead of. So awesome to find Yet another person with some distinctive thoughts on this matter. Truly.. thanks for commencing this up. This website is another thing that is required on the net, a person with some originality!

Uw reactie

Deel dit bericht