Fire safety engineering (FSE) is in te zetten voor het realistisch beschouwen van in principe alle aspecten die met brandveiligheid te maken hebben. Dit kan veel invloed hebben op een ontwerp!
Standaardbrandkromme
Van oudsher worden constructies beoordeeld op basis van de zogenaamde ‘standaardbrandkromme’. In werkelijkheid is het verloop van een brand alles behalve standaard:
- In het begin is een brand vaak juist heviger dan het veronderstelde standaard verloop van de temperatuur;
- Later neemt het brandvermogen en daarmee de temperatuur van een brand veelal snel af, afhankelijk van de hoeveelheid en typen brandbare materialen.
FSE
Fire Safety Engineering (FSE) van constructies verschilt op twee vlakken met de standaard beschouwing:
- Thermisch – door geen ‘universele’ standaard brandkromme toe te passen, maar meer realistische brandomstandigheden voor de specifieke situatie;
- Mechanisch – door het betreffende constructieonderdeel niet als op zichzelf staande component te benaderen, maar als onderdeel van de hele constructie.
Tegenwoordig zijn er methoden, zoals vermeld in de Eurocode, die een meer realistische benadering mogelijk maken op basis van een natuurlijke brand.
Gevelkolom
In veel gebouwen is een open en transparant karakter gewenst. Dit vertaalt zich vaak in gevels met veel glas en vides, waar nagenoeg geen objecten aan liggen. Bij een eventuele brand bevindt de brandhaard zich dus altijd op enige afstand van de gevel, wat de gevelkolom bijzonder geschikt maakt voor een beschouwing met FSE. De in werkelijkheid te verwachten thermische belasting op de kolom wijkt tenslotte aanzienlijk af van de ‘standaard’ brand. Een voorbeeld van de constructieve brandveiligheid van een denkbeeldige gevelkolom!