Bezoekerspaviljoen Vijversburg
Een project waar verschillende low tech-oplossingen voor duurzame klimatisering zijn toegepast, is het onlangs met de ARC17 Detail Award bekroonde Bezoekerspaviljoen Vijversburg. Dit paviljoen – waarvan de plattegrond bestaat uit een driehoekige centrale hal waarvan de punten zijn uitgetrokken tot lange smalle gangen – is grotendeels in glas opgetrokken waardoor het gebouw opgaat in het parklandschap. Doordat de glazen gevel van het paviljoen dragend uitgevoerd is, lijkt het dak van het gebouw te zweven. In dit dak bevinden zich jaloeziekleppen die open gestuurd kunnen worden om op natuurlijke wijze (thermische trek) overtollige warmte weg te spuien. Ook ’s nachts kunnen deze jaloeziekleppen – mits het buiten voldoende koel is – gebruikt worden (nachtventilatie/nachtkoeling). Het paviljoen ligt verzonken in de bodem, waardoor gebouw en park in elkaar overlopen en er extra vrije hoogte gerealiseerd kon worden – zonder extra zonbelasting. De constante temperatuur en massa van de bodem hebben een dempende werking op de temperatuurfluctuaties in het gebouw, die bijvoorbeeld ontstaan doordat de zon op het gebouw staat. De zonbelasting kan verder verminderd worden door het sluiten van de aanwezige vitrage. Warme lucht in de ‘spouw’ tussen het glas en de vitrage wordt via een sleuf langs de rand van het plafond afgevoerd. Een split-warmtepomp is toegepast om duurzaam energie op te wekken.
Laboratorium voor Green Transformable Buildings (GTBLab)
Ook bij het ontwerp van het GTBLab zijn low tech-oplossingen voor duurzame klimatisering geïmplementeerd. Deze oplossingen zijn gecombineerd met high tech-oplossingen. Smart tech noemen we dit: gebruik natuurlijke middelen voor gebouwklimatisering als het kan, gebruik high tech-installaties als dit niet of onvoldoende mogelijk is. Zo wordt de verlichting alleen ingeschakeld als er onvoldoende natuurlijk daglicht is. Er wordt natuurlijk geventileerd door gebruik te maken van natuurlijke trek, ventilatoren worden alleen gebruikt voor ventilatie als deze trek er niet is. Het GTBlab wordt niet alleen duurzaam qua energie, maar ook qua materiaalgebruik. Er wordt een circulair gebouw gerealiseerd.
Natuurlijk binnenklimaat
Met low tech-oplossingen kan een prima binnenklimaat gerealiseerd worden. Dit binnenklimaat beweegt mee met de buitenomstandigheden, waardoor de verbinding met buiten blijft bestaan. Je ervaart binnen wat buiten gebeurt – en dat is goed voor de mens!