19 januari 2016

Duurzame bedrijfsvloer voor duurzaamste autofabrikant

Het bedrijfspand van Tesla in Tilburg, ontwikkeld door Dokvast en gerealiseerd door Heembouw, heeft toentertijd de hoogste BREEAM-score behaald voor bedrijfspanden. Ook de bedrijfsvloer in het pand scoorde bijzonder hoog op duurzaamheid. Tijdens dit project was ABT verantwoordelijk voor het vloerontwerp, terwijl Schipper Vloeren de realisatie van de vloer voor zijn rekening nam.

De CO2-uitstoot voor de aanleg van bedrijfsvloeren en de levensduur door gebruik moeten geoptimaliseerd worden om duurzame bedrijfsvloeren te realiseren. Om dit de behalen, moet er rekening gehouden worden met de volgende facetten:
-    Het ontwerp(principe) van de vloer
-    De funderingslaag waarop de vloer gerealiseerd wordt
-    Toepassen van de juiste hoeveelheidisolatie
-    De wapening die in de vloer wordt toegepast
-    Het beton dat voor de vloer wordt gebruikt
-    De wijze waarop de vloer wordt afgewerkt en nabehandeld.

Voor bedrijfspanden en magazijnen worden vloeren steeds vaker ontworpen met als uitgangspunt om voor meerdere gebruikers geschikt te zijn. Door de vloer met een hoge belastbaarheid én vloervlakheid te ontwerpen, kan bij wijziging van een huurder snel een andere geïnteresseerde worden gevonden. Zo kan de huidige huurder Tesla, de vloer op iedere gewenste wijze benutten. Of dat nu als hoogbouw stellingenmagazijn voor de zware accu’s is of juist als testbaan voor de auto’s: alles is mogelijk. Door in de vloer geen dilataties toe te passen, is de vloer overal even comfortabel en vormvast te gebruiken. Ook treedt er geen slijtage aan de dilataties op. Door exact de juiste hoeveelheid wapening te berekenen kan scheurvorming in de vloer tot craquelé en haarscheurtjes worden beperkt. Dergelijke scheurtjes hebben géén nadelige invloed op de levensduur. 

Door onder de vloer een draagkrachtige funderingslaag aan te brengen kan, bij een op staal gefundeerde vloer, de krachtwerking in de vloer worden beperkt. In dit geval is er dan minder beton en wapening nodig, zodat de CO2-footprint lager is. Door voor de funderingslaag recyclingmateriaal toe te passen, zoals metselwerkgranulaat dat bij sloop van woningen vrij komt, neemt de duurzaamheid verder toe.

Isolatie onder de rand van een vloer is gunstig om warmteverlies te voorkomen. Midden onder de vloer wordt geen warmte verloren en is dus geen isolatie nodig. Isolatie wordt uit aardolie geproduceerd en bij de verbranding, in geval van sloop, komen veel broeikasgassen vrij. Doordat isolatie ook nog eens een slappe laag onder de vloer is, wordt het positieve effect van de funderingslaag teniet gedaan. Een volledig geïsoleerde vloer is dus beslist niet duurzaam. ABT kan dit met rekenmodellen normtechnisch aantonen.

De wapening in de vloer moet afgestemd zijn op de belasting en het voorkomen van hinderlijke scheuren. Met geavanceerde rekenmodellen beperkt ABT de wapening tot het minimum zodat het materiaalgebruik laag blijft. Ook de dikte van de vloer wordt om dezelfde reden zo dun mogelijk gehouden. 

Het beton voor een bedrijfsvloer is wellicht het belangrijkste onderdeel. Door het beton krimparm samen te stellen kan de hoeveelheid benodigde krimpwapening beperkt worden. Een gunstige factor is dat tot zekere hoogte minder cement, en cement dat voor een groot deel uit reststoffen bestaat (zoals vliegas of hoogovenslak), prima kan worden toegepast in betonvloeren.

Dankzij het afwerkproces van een betonvloer middels vlinderen, worden dergelijke vloeren ook wel monolietvloeren genoemd. Eigenlijk is er geen duurzamer vloeroppervlak dan een goed afgewerkt en nabehandeld betonoppervlak. Daar waar coatings veelal aan slijtage onderhevig zijn, kan een betonoppervlak dat intensief gebruikt is, er nog bijzonder goed uitzien. Zelfs als het oppervlak na intensief gebruik slijtage vertoont, is herstel mogelijk zodat de levensduur verder wordt vergroot.  

Bedrijfsvloeren met een lage CO2-footprint en lange levensduur kunnen voor elk gebruik ontworpen én gerealiseerd worden. 

Autowereld.com
Teslafabriek in Tilburg - www.autowereld.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht