05 september 2017

De wereld achter online shops – magazijnen én de belasting van bedrijfsvloeren

Online shoppen wordt steeds meer gemeengoed.  Maar wat heeft dit voor gevolgen voor de wereld daarachter? Bijvoorbeeld voor de enorme magazijnen die verspreid over het land als paddenstoelen uit de grond schieten? In deze blog ga ik in op de bedrijfsvloeren van dit soort gebouwen en de Q-belasting versus de werkelijke belasting.

Magazijnen
Voor de berekening van magazijnen is de bedrijfsvloer een belangrijk onderdeel. De stellingen staan hier namelijk direct op en ook al het interne transport vindt over de vloer plaats. Maar hoe bereken je zo’n vloer nu eigenlijk? Of – in een andere rol – hoe controleer je die berekening?

Q-last versus werkelijke belasting
Magazijnvloeren worden vaak ontworpen op basis van een Q-last, een gelijkmatig verdeelde belasting. In mijn ogen komt dat totaal niet overeen met de werkelijke belasting; de stellingen. Een gelijkmatig verdeelde belasting kan bestaan uit bulkgoederen, of palletlasten direct op de vloer geplaatst. Stellingen vormen daarentegen een volledig ander belastingmechanisme…

Stellingen
Gangpaden plus twee stellingen betekenen dat twee stellingpoten rug-aan-rug worden geplaatst. Het rekensommetje van een dergelijke vloer wordt wel kritischer, zeker als deze vloer op palen wordt gefundeerd. Het paalstramien wordt op basis van de Q-last gekozen, maar de draagkracht van de paal moet wel getoetst worden op de dubbele puntlast inclusief veiligheid. Een voorbeeld…

Bij een dubbele puntlast van 2 x 90 kN in gevolgklasse CC1 betekent dit dat het paaldraagvermogen in ieder geval hoger moet zijn dan (2*90)*1,35 = 243 kN. Hier is nog geen belasting van pallets of heftrucks op de vloer in meegenomen. Dat maakt een paaldiameter van 180 mm al zo goed als onmogelijk.

Dubbele puntlast
De vloerberekening dient getoetst te worden op de dubbele puntlast, en met name een dunne vloer op een klein paalstramien is kritisch. Als de in de grond gevormde palen Ø180 mm op basis van een Q-last van 50 kN/m2 op een raster van 1,9 m2 worden geplaatst, moet dit veld worden getoetst op de optredende puntlast, en niet alleen op de Q-last.

Veldmoment
Bij de toets van de puntlast moet niet alleen het steunpuntmoment worden getoetst, maar zeker ook het veldmoment, omdat dat vaak kritisch is of zelfs wordt overschreden. Dat komt de duurzaamheid niet ten goede in het geval van scheurvorming, maar het kan ook tot bezwijken leiden. In het geval van een stellingenmagazijn kan dat persoonlijk letsel tot gevolg hebben. Mijn advies? Controleer niet alleen de gemaakte sommetjes, maar bedenk vooral of alle mogelijke risico’s getoetst zijn!

Ik neem je graag mee bij een dubbele puntlastberekening aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Lees hier verder!

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht