20 maart 2018

Computational design: digitalisering van het ontwerpproces

De computer die zelfstandig een gebouw ontwerpt en fabriceert? Dat klinkt als toekomstmuziek! Toch digitaliseert de bouw volop. Het ontwerpen met behulp van de rekenkracht van de computer wordt ook wel Computational Design genoemd. Maar wat verstaan we hier nu precies onder? En wat kun je hier nu mee? 

Computational Design
Digitalisering vindt zijn weg naar de huidige bouwpraktijk met Computational Design: (nieuwe) digitale middelen en methoden die het ontwerp- en bouwproces ondersteunen. De techniek is er – maar hoe kunnen we  toepassing van deze nieuwe mogelijkheden stimuleren in het ontwerpproces? Dit begint met het delen van ervaringen en communicatie over de mogelijkheden, kansen en risico’s van Computational Design.

Bottleneck
ABT introduceert hiervoor Computational Design Solutions (CDS); digitale oplossingen om tot een beter, duurzamer of efficiënter ontwerp(proces) te komen. Dankzij Computational Design Solutions is het mogelijk om:

-    nieuwe functionaliteit te creëren
-    meer flexibiliteit in het ontwerpproces te introduceren
-    meer inzicht te verkrijgen in ontwerpvarianten.

Verschillende solutions
Er zijn verschillende solutions beschikbaar die elk hun eigen mogelijkheden en meerwaarde kennen:

-    Met rationalisatie kun je een ontwerpgedachte in logische regels vertalen
-    Met parametrisch ontwerpen kun je variëren met ontwerpvariabelen om zo tot alternatieven te komen
-    Met formfinding vindt automatische vormgeneratie plaats
-    Met data-analyse kun je gericht zoeken naar verbanden in gegevens
-    Met optimalisatie is het mogelijk om de optimale oplossing te vinden
-    Met documentatie kun je automatisch rapporten genereren
-    Met fabricagevoorbereiding bereid je bestanden voor t.b.v. digitale fabricage
-    Met artificial intelligence kun je voorspellingen maken uit beschikbare data
-    Met educatie delen wij onze kennis en ervaring

Meerwaarde bij projecten
De bovenstaande Computational Design Solutions zijn inmiddels ingezet bij diverse vernieuwende ABT-projecten. Complexe projecten werden dankzij CDS beter beheersbaar.

Boijmans van Beuningen
Bij het ontwerp van het nieuwe depot voor Boijmans van Beuningen – in de vorm van een kom, met zijn karakteristieke glazen, spiegelende gevel – is onder andere rationalisatie en parametrisch ontwerpen ingezet. Met als resultaat: een exacte vorm en een perfect spiegelende gevel.

Naturalis Biodiversity Center 
Bij het ontwerp van de uitbreiding van het Naturalis Biodiversity Center – met zijn complex gevormde betonnen gevelelementen – is de techniek van parametrisch modelleren gecombineerd met Virtual Reality. Met als resultaat: het beleven van alternatieven op werkelijke schaal én in de context van het gehele gebouw, met de mogelijkheid om direct live aanpassingen te maken.

Steeds meer mogelijk maken
Kortom: door intelligent gebruik te maken van digitale mogelijkheden kun je technieken optimaliseren, processen efficiënter maken, nieuwe verbanden leggen en zo stééds meer mogelijk maken! 

Wil je meer weten over Computational Design Solutions? Lees hier dan verder. Of bekijk het artikel over computational design en de 3 drivers voor digitale transformatie!

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht