15 maart 2019

Buigen voor binnencomfort

Sommige dagelijkse handelingen zijn zo vanzelfsprekend dat we er nauwelijks nog bij stilstaan. Zo zetten we gedachteloos een raam open als het buiten lekker weer is. Even genieten van die aangename buitenlucht. Maar hoe komt die luchtstroom precies binnen? Ventileren we wel optimaal?

Gedachtegang

Dat is nou typisch de gedachtegang van een jonge ABT’er, zoals ik. Als student aan de TU Delft kwam ik tijdens colleges in aanraking met het werk van ABT. Met name de bouw van het Nationaal Militair Museum bleef mij bij. Daar rust een glazen dak ter grootte van vier voetbalvelden op een ingenieuze staalconstructie.

Onconventioneel

De onconventionele aanpak bij dat project, leidde mij voor mijn afstudeerproject terug naar ABT. Dit keer gaat het niet over daken, maar over de ventilerende werking van ramen. Openstaande ramen lijken op het eerste oog een verademing, maar de luchtstroom blijkt behoorlijk turbulent te zijn. Binnen en buiten raken steeds meer met elkaar verweven, maar kan dat op een comfortabele manier?

Buigen

Ik toonde eerst aan dat een gebogen raam de buitenlucht gestroomlijnder naar binnen leidt. Dat maakt het binnenklimaat een stuk aangenamer. Maar hoe kom je tot gebogen ramen? Met het oog op duurzaamheid, ontwikkelde ik een technologie met pneumatische actuatoren. Daarmee is het mogelijk om isolatieglas aan de hand van luchtdruk te buigen.

Productie

Een aantal zachte polymeren luchtkamers op een dun glaspaneel, blazen door de luchtinflatie op als een ballon. Hierdoor raken ze elkaar en ontstaat er compressiekracht tussen de luchtkamers. De kracht wordt van een afstand op het glas uitgeoefend waardoor het begint te buigen. Ik ging er onder begeleiding van Christian Louter en Tillmann Klein van de TU Delft mee aan de slag.

China

Ik ontwikkelde een paneel, met onderdelen die mede worden geproduceerd in mijn thuisland China. Hiermee ben ik in staat om glas van 0,55 millimeter dik te buigen door middel van luchtdruk. In combinatie met een passend kozijn kunnen bestaande en nieuwe gebouwen hierdoor profiteren van een aangenamer binnenklimaat.

Afbeelding: Blog Congrui 950

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht