18 januari 2019

Breedgedragen hoogbouw

Zodra gebouwen de grens van honderd meter hoogte passeren, is staal het gedoodverfde materiaal voor de draagconstructie. Deze conventionele bouwmethode heeft haar waarde bewezen. Uit onderzoek blijkt een alternatief bij hoogbouw nu nog waardevoller te zijn: hoge sterkte beton.

Onderzoek ‘Vezelversterkt hoge sterkte beton in de markt’

Het onderzoek ‘Vezelversterkt hoge sterkte beton in de markt’ is een duidelijke uiteenzetting geworden over de voordelen van het materiaal dat sinds tien jaar voor balkons en bruggen wordt gebruikt. Daarin heeft hoge sterkte beton voornamelijk bewezen bestand te zijn tegen water, brand en andere natuurlijke invloeden. Betrouwbaar materiaal dus om hoge gebouwen minstens honderd jaar te kunnen dragen.

Meer gebouw voor minder geld

Daarmee is een belangrijk argument tegen het gebruik van vezelversterkt hoge sterkte beton – zoals de vrees voor betonrot – teniet gedaan. Daarentegen stapelen de voordelen zich in het onderzoek op: ruimtelijker, goedkoper, transparanter... Op De Montevideo in Rotterdam zou met hoge sterkte beton vijftig euro per vierkante meter vloeroppervlak bespaard zijn. Meer gebouw voor minder geld dus.

Materiaal versus techniek

Tot zover de goednieuwsshow. Aan alle systemen zitten nu eenmaal haken en ogen. Binnen de constructieve opleidingen is staal bijvoorbeeld nog steeds de heilige graal bij hoogbouw. Hoge sterkte beton was eerder namelijk nog een te duur alternatief. Nu het kostenaspect in het voordeel van vezelversterkt beton uit begint te pakken, moet er logischerwijs een cultuurverandering op gang gebracht worden. Het vergt een andere manier van ontwerpen en de materiaalkennis is verder dan de stand van de techniek. De toepassing is bij balkons natuurlijk wezenlijk anders dan bij hoogbouw. Daar moet in opgeleid worden.

Klok tikt door

In mijn ogen is dat een kwestie van tijd. Kijk maar naar de huidige stand van zaken in de bouw. Het wordt met name in stedelijk gebied steeds krapper en dus gaat men de hoogte in. Met hoge sterkte beton wordt geld, tijd en overlast tot een minimum beperkt en dat is waar de markt nu behoefte aan heeft. Het lijkt dus een kwestie van tijd dat hoge sterkte beton hoog en breed gedragen wordt.

Benieuwd naar het onderzoek ‘Vezelversterkt beton in de markt’? Stuur een e-mail naar info@abt.eu!

Afbeelding: Overzicht_ABT-Michael-HSB-DEF2__Beeld-ABT__2__4b9

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht