19 juli 2019

Blikverruimend constructief ontwerpen op ArtEZ

Integrale samenwerking is onderdeel van het heden en zal in de toekomst vanzelfsprekend zijn. De architecten in opleiding aan ArtEZ, de Academie van Bouwkunst, geven letterlijk en figuurlijk vorm aan die toekomst. Nauw contact met deze creatieve geesten is daarom van grote waarde voor ABT.

ArtEZ

Ik ben inmiddels al ruim tien jaar verbonden aan ArtEZ in Arnhem. Mijn vak, constructief ontwerpen*, is onderdeel van de minor Bouwtechniek. ArtEZ leidt de studenten op om integraal te denken en te ontwerpen. Daarom vinden zij het belangrijk dat de constructeur mee kijkt met hun leerproces.

Kruisbestuiving

Het is een kruisbestuiving waarin ik graag mee werk. Bouwen is niet alleen vormgeven, want de zwaartekracht is er nu ook eenmaal. In de lessen wil ik vooral laten zien dat de constructie niet per se een belemmering hoeft te zijn. Het gaat daarbij niet om het maken van rekensommen, maar juist om de afwegingen die je maakt als je gevoel krijgt bij constructies. Vanuit dat gevoel kun je met verstand van zaken elegante constructies ontwerpen. Het is het mooist als het lukt om een maatpak te ontwerpen voor de constructie die past bij het gebouw en het architectonisch ontwerp versterkt. Ze vormen dan samen één kloppend geheel.

Afbeelding: Ronald

Onbegrensd denken

Constructie staat het onbegrensde denken dus niet in de weg. Sterker nog: het kan een inspiratie zijn voor ontwerpen. Niet alleen architecten, maar ook de bouwtechnieken ontwikkelen zich. Zoals in het geval van beton bijvoorbeeld. Met dit materiaal is zoveel meer mogelijk door de vormvrijheid hiervan beter te benutten. De koppeling tussen 3d-ontwerptools en 3d-productiefaciliteiten biedt hier onbegrensde mogelijkheden in de toekomst.

Gelijkwaardig

Uiteindelijk draait het in mijn ogen maar om één ding: het maximale uit ontwerpen halen. Voor een slim ontwerp moet de architect verstand hebben van constructies, maar het werkt net zo goed de andere kant op. Open gesprekken en prikkelende vragen zetten mij tijdens het lesgeven ook aan het denken. Zo blijkt maar dat een integrale toekomst begint bij gelijkwaardige kennisdeling op alle niveaus!

* Ik geef dit vak samen met mijn collega’s Lonneke van Haalen en Kars Haarhuis.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht