Betonnen (laadkuil)vloeren succesvol nabehandelen met curing-compound
14 juli 2022
Afbeelding: WilcoRutten

Om de milieu-impact van gebouwen drastisch te verminderen, is innovatie op het gebied van beton essentieel. De nabehandeling van het beton is hierbij een belangrijk onderdeel; een goede én duurzame nabehandeling van beton zorgt immers voor hoge kwaliteit en een langere levensduur. ABT heeft geëxperimenteerd met het middel curing-compound om de nabehandeling van betonnen (laadkuil)vloeren te optimaliseren en bereikte hiermee goede resultaten. Waarom is een goede nabehandeling van beton van belang en hoe pas je curing-compound toe? Wilco Rutten, projectleider betonspecials bij ABT, licht dit toe in dit artikel.

Een goede nabehandeling is van cruciaal belang

Nabehandeling van de toplaag van het beton is nodig om vroegtijdige uitdroging, en daardoor het risico op scheurvorming, een lage slijtvastheid en een geringe levensduur te beperken. Door het opbrengen van een curing-compound wordt de toplaag in de jonge verhardingsfase afgesloten. Het aandeel water blijft in het mengsel en is daardoor beschikbaar voor de uitharding van de vloer. Op deze manier droogt de vloer niet vroegtijdig uit.

Nabehandeling met een curing-compound

Bij het toepassen van curing-compound is het van groot belang om het verbruik/m² dat vermeld staat op het productblad van de curing aan te houden. Als er minder curing wordt opgebracht dan beschreven op het productblad, wordt de toplaag onvoldoende afgesloten en heeft de nabehandeling niet het gewenste effect. In de praktijk blijkt het bij een laadkuilvloer vaak lastig de juiste laagdikte direct na het afwerken aan te brengen. ABT adviseert dan ook een dag na het aanbrengen van de eerste laag een tweede laag met curing aan te brengen.

Waar er soms voor gekozen wordt om de toplaag af te sluiten met een folie, heeft het gebruik van een curing een positieve bijdrage op de milieu-impact. Het gebruik van een folie brengt immers een grote afvalhoeveelheid met zich mee. Een curing-compound met een laag aandeel vluchtige stoffen heeft uit oogpunt van milieu-impact dan wel de voorkeur.

ABT monitort en waarborgt kwaliteit door controles

ABT heeft het doel om samen met de opdrachtgever en de uitvoerende partijen een kwalitatief goede vloer te realiseren, wij zijn daarom gedurende het proces veelvuldig op locatie aanwezig om op onder andere deze manier de kwaliteit te monitoren en te waarborgen. 

Om te controleren of er voldoende curing is opgebracht gieten we water op het vloeroppervlak. Als gedurende de nabehandelingsperiode het water in een “bel” op het oppervlak blijft liggen, en dus niet in het betonoppervlak wordt weggezogen, is de test geslaagd en kunnen we spreken van een kwalitatief goede nabehandeling. De nabehandelingsperiode duurt 7 dagen in de zomer, tot wel 14 dagen in de winter. Op onderstaande foto’s zie je de verschillende resultaten van een kwaliteitscontrole.

Het water wordt in het oppervlak opgenomen, de curing is niet of onvoldoende opgebracht.
Het water blijft in een “bel” op het oppervlak liggen,de curing is goed opgebracht.

Meer weten?

Wil je meer weten over het gebruik van curing-compound voor de nabehandeling van betonnen (laadkuil)vloeren? Neem dan contact op met Wilco Rutten.

Vond je dit interessant? Lees dan ook deze blogs:

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Uw reactie

Deel dit bericht